er mennesket ondt?

En skulle tro at å  lese filosofihistorie ville være en positiv oplevelse på så måte at det en leser om er en positiv utvikling innen filosofi og vitenskap. Men å lese exphil kan være direkte vondt og nedbrytende. Nesten
like pessimistisk og deprimerende som å lese om realisme, er det. I dag har jeg lest om Hobbes Machiavelli og Locke.

Machiavelli er uten tvil mest deprimerende å lese om: "Mennesket drives av ambisjoner, en trang til å fremheve seg selv." Det er det nok mange som er enige i, og det kan jo til en viss grad også være positivt. Men det er ikke snakk om litt ambisjoner, nei, mennesker er "utakknemlige, feige, begjærlige, hyklerske og bedragerske. Når du yter dem velgjerninger er de dine beste venner og vil ofre sitt blod, all deres eindom, deres liv og barn for deg når farene er langt borte. Men når faren truer, gjør de opprør. For vennskap som har sin pris og ikke har sin rot i sjelens verdighet, lar seg kjøpe, men besites ikke og blir verdiløst i alvorets time. Kjærlighet er ikke annet enn et forpliktelsesforhold, som alltid opphører når menneskene, i all deres sletthet, aner anledningen til å mele sin egen kake." [Niccolo Maachiavelly, Fyrsten.] Den eneste måten å kontrollere menneskene på er å la en maktinstans, fyrsten, ha maktmonopol. Han skal være rå og brutal sier Machiavelli, for det er bedre å bli fryktet enn elsket, nettopp fordi mennesket er som det er.

ThomasHobbes mener at mennesket styres blindt av sine drifter, uten evne til å korrigere oss selv ut fra moralske hensyn. Et menneske som ikke begrenses av andre mennesker med makt, vil ut fra sin grådighet forsøke å karre til sg mer og mer, om ikke av annen grunn så fir tilfredsstillelsen av å ha mest mulig.  Vi er ikke tilbøyelige til å dele med hverandre. Men vi har en iboende egoisme og grådighet. Allikevel er han en smule mer optimistisk enn Machiavelli, og ser at mennesket skjønner at samarbeid når det gjelder statsdannelse lønner seg.

Men når man forut for tenkingen setter seg dette som utgangspunkt, hva skjer da? Jo, da har man jo gitt
opp da. Da finnes det ikke håp for menneskeheten noengang noensinne, fordi mennesket uansett bare er egoistisk og umoralsk! Dårlig utgangspunkt, synes nå jeg... Men slik har man tenkt og mange tenker
ved det samme fortsatt... At mennesket rett og slett er ondt. Ja. Ondt.

Med John Locke blir det hele lysere, og jeg slipper å bruke verdifull tid på å tenke på hvordan noen kan ha et så negativt syn på mennesket. Derimot kan du bruke resten av dagen din til å tenke på nettopp det!

I morgen er det Kant m.fl. for alle penga. Ikke minst gleder jeg meg til Marx og Freud. Finfint! Nå ser vi på Navie Norge her. Jeg må ha kveldmat før jeg hopper i dusjen og så senga. 4 dager til eksamen!

Kommentarer:
Postet av: radiohode

Mennesket er i bunn og grunn godt. Eremitten er en edel person. Det er når vi kommer sammen at ting går galt.Lykke til med eksamen.

04.12.2006 @ 23:43
URL: http://radiohode.weblogg.no
Postet av: Bendik'n=)

Mennesket er verken godt el vondt..! Mennesket er åpent for litt forskjellige.. Begynner verken med det ene el andre.. Utvikler seg litt sånn hit, og dit ---->Så her har du meg:) Er jeg pure goooooooood ? Jeg vil si jeg kan være litt av hvert, får lov til det el må jeg være god i bunn og grunn hele tiden.. vi får ta det til jul lille frøken! bojboj:) klemme fra lille meeeeeeeeeeeeeeeg:D håper du koser deg ut kvelden hvertfall.. men fyfy.. ikke mer ukrainere på deg i dag !

05.12.2006 @ 00:25
Postet av: Thomas

Jeg vedder noe viktig for meg på at Macchiavelli har en noe ulykkelig kjærleikssoga bak seg.Hvem var det som hypotesa seg "bak et slør av uvitenhet" igjen? Keynes? Rawls? Rawls, må være.

05.12.2006 @ 13:31
URL: http://wp.hemmeligadresse.com
Postet av: thommas

o.O jeg vil og ha lest så langt som du har.. blæh...

05.12.2006 @ 17:27
URL: http://komprimerttyggis.weblogg.no
Postet av: Nico

Ex phil gjør meg litt gal. Hvorfor har vi det faget egentlig?

05.12.2006 @ 19:48
URL: http://nicolai.weblogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2996336